Examenele Cambridge

Examenele Cambridge, IELTS si TOEFL sunt cele mai cunoscute si cautate teste pentru oricine invata limba engleza la nivel intermediar sau avansat. Cele trei tipuri de examene sunt utile pentru admiterea in programe educationale internationale sau de pregatire la anumite scoli/universitati din lume, in obtinerea unor posturi sau chiar in obtinerea statutului de imigrant. Pentru a intelege mai bine aplicabilitatea certificatelor Cambridge, IELTS si TOEFL ne-am gandit ca ar fi utila explicarea diferentelor sau asemanarilor dintre ele.

Descifrarea acronimelor

  • IELTS – International English Language Testing System
  • TOEFL – Test of English as a Foreign Language
  • KET, PET, CAE, CPE etc. – Key English Test, Preliminary English Test, Certificate in Advanced English, Certificate in Proficiency English etc.

Cele doua examene mentionate mai sus sunt clare ca denumire. In ambele cazuri, este vorba de un singur examen structurat pe patru arii. Ambele urmaresc evaluarea nivelului general de limba engleza.

Pe de alta parte, nu exista un singur examen Cambridge, ci o suita de examene stratificate pe niveluri de varsta si nivel de pregatire. Fiecare dintre acestea implica un certificat independent, care denota un nivel de referinta: KET – incepator-intermediar, PET – intermediar, CAE – avansat, CPE – nativ etc.

Valabilitate

Oricare dintre certificatele Cambridge are avantajul valabilitatii pe viata. De aici si o mai larga aplicabilitate a examenelor Cambridge in diverse medii. Spre deosebire de acestea, certificatele IELTS sau TOEFL au o valabilitate de 2 ani fiecare. De aceea, aceste doua examene sunt utilizate in situatii foarte concrete si imediate care necesita prezentarea unui examen international de limba engleza.

Utilitate

Certificarile IELTS si TOEFL, precum si certificarile Cambridge pentru nivel intermediar si avansat presupun capacitatea de a folosi engleza in scopuri educationale si profesionale.

Suita de examene Cambridge a fost inca de la inceput conceputa pentru a urmari si structura un progres in invatarea limbii engleze, nu rezultatul final. Cursurile organizate pe modelul Cambridge vizeaza aprofundarea limbii engleze. Tocmai de aceea, la urmarea unui anumit curs cu scopul de a obtine un certificat Cambridge se recomanda vizualizarea scopului, a pasilor necesari si a metodelor de evaluare a progresului.

Certificatele Cambridge FCE, CAE sau CPE sunt acceptate la admiterea elevilor straini in numeroase scoli si universitati din lume. De asemenea, multe companii multinationale le considera un prim pas in procesul de recrutare sau de evaluare ulterioara a evolutiei unui candidat.

Certificatele TOEFL sunt utile in special pentru admiterea in scoli si universitati din SUA. Tocmai de aceea, examenul TOEFL are un continut specializat pe utilizarea englezei americane si a contextelor specifice culturii din mediul academic american. Totusi, se accepta utilizarea accentelor sau a modului de scriere britanic.

IELTS este cel mai raspandit examen pentru evaluarea cunostintelor de engleza, cu peste 3 milioane de teste anual. Similar cu celelalte doua exemple, examenul IELTS este recunoscut in mediile educationale si profesionale internationale. Anumite programe bursiere, precum Fulbright Program, accepta doar acest certificat. In plus, este singurul certificat acceptat la obtinerea vizei de imigrant in Marea Britanie, si principalul examen pentru emigrarea in Australia, Noua Zeelanda sau Canada.

Structura

Desi continutul celor trei examene este similar si se urmaresc aceleasi arii de evaluare (scris, citit, audio si vorbire) exista diferente in structura.

Durata examenelor variaza de la 3 pana la 4 ore pentru examenele Cambridge avansate la circa 2 ore si 40 de minute pentru IELTS sau TOEFL. Examenele Cambridge pentru copii dureaza mai putin. In plus, unele probe in examinarea Cambridge (de regula vorbirea) pot fi organizate in alta zi decat restul.

Cu exceptia testului de scriere, examenul TOEFL consta in mare parte in intrebari cu variante. Pentru examenele Cambridge si IELTS se presupune completarea de spatii libere sau conceperea de raspunsuri scurte. Toate testele au la partea de scriere doua probe, una fiind de eseu. Lungimea eseului variaza intre 200 si 400 de cuvinte, in functie de examen.

Nu in ultimul rand, TOEFL este un examen exclusiv digital, inclusiv partea de vorbire care e inregistrata apoi evaluata. Atat testele Cambridge, cat si IELTS-ul implica prezenta intr-o sala de examinare.

Mod de calificare

Punctajul final al examenelor Cambridge reprezinta media unor punctaje individuale aliniate cu Cambridge English Scale si cu Cadrul European de Referinta (CECRL). Se acorda un punctaj atat pentru probele individuale, cat si pentru examenul luat in totalitate. Aceasta metoda permite vizualizarea mai buna a performantei fragmentar si, eventual, imbunatatirea anumitor arii. De asemenea, permite scolilor sau companiilor care urmaresc evaluarea doar a anumitor abilitati (de exemplu exprimarea in scris) sa caute doar punctajele aferente acestora.

Punctajul la examenele IELTS reprezinta un calificativ situat intre Nu s-a prezentat si Expert. Calificativele sunt notate de la 0 la 9, iar o anumita nota incadreaza candidatul tot conform standardului european de evaluare. De exemplu, un punctaj de 7-8 inseamna nivelul C1 (avansat).

TOEFL are un sistem de punctare total de la 0 la 120; incadrarea intr-un nivel de cunostinte se face pe intervale. Ideal este, desigur, obtinerea unui punctaj total de 110-120 pentru a fi considerat “avansat”. TOEFL nu are nivelul nativ (proficiency).

Cambridge, IELTS sau TOEFL –  ce sa aleg?

Am vazut un sumar al asemanarilor sau diferentelor intre cele mai cunoscute tipuri de examinare a cunostintelor de engleza. Optarea pentru unul sau altul dintre teste depinde de cativa factori:

  • La ce vei folosi certificatul?
  • Ce scoli/universitati urmaresti? (in cazul in care ti-ar fi util la inscriere)
  • Ce structura ti se potriveste mai bine ca timp si mod de evaluare?
  • Disponibilitate centre/date de examinare
  • Timp necesar obtinerii certificatului (eliberarea certificatelor Cambridge dureaza pana la 3 luni)

Nu uita ca daca ai intrebari legate de pregatirea pentru examene Cambridge, IELTS, TOEFL sau despre examenele propriu-zise, ne poti contacta prin email sau telefon.

 

 

Împărtășeste cu prietenii tăi
Caută
Articole recente

Vrei să înveți limba engleză ușor și rapid?

Încearcă acum cursurile Bright Kids. Prima ședință este gratuită!

FORMULAR ÎNSCRIERE

Nota: te vom contacta în maxim 48h de la primirea acestei cereri

Vrei să înveți limba engleză ușor și rapid?

Încearcă acum cursurile Bright Kids. Prima ședință este gratuită!

Acest website folosește cookie-uri pentru a îți personaliza experiența. Prin continuarea navigării, îți exprimi acordul cu Termenele și condițiile site-ului precum și cu Politica de confidențialitate.