Pentru generatia milenialilor, desenele de pe Cartoon Network au avut un impact major in dobandirea unor cunostinte de limba engleza, fara niciun fel de ajutor. Aproape 50% din vocabularul englez invatat de un elev de gimnaziu era acumulat de la desene animate, plus de la cele cateva filme la care avea acces, spun nostalgicii vremurilor in care desenele nu erau dublate în romana.
Ba mai mult, cunostintele de engleza pe care le aveau unii copii care se uitau intensiv la desenele animate de pe Cartoon Network erau adesea mult mai avansate decat cele ale copiilor care invatau engleza dupa metoda clasica a lectiei la clasa.
Cu fiecare episod urmarit, copilul putea reproduce expresii, cuvinte sau chiar fraze intregi al caror sens e usor de intuit. Prin desene, copiii dobandeau singuri niste cunostinte de baza, pe care astazi cursurile de specialitate le incadreaza in nivelul A1. De ce?
Pentru ca desenele:
- atrag vizual si prind copilul in actiune
- au un vocabular adesea minimalist, repetitiv
- personajele vorbesc suficient de lent si de clar incat copilul sa inteleaga
- episoadele sunt scurte, de maxim 20 de minute
- sunt perfecte pentru face procesul invatare mai atractiv
Din fericire, dezvoltarea audio-vizualului a dus la o explozie de desene animate de toate formele si culorile, si in cele mai cautate limbi de europene. In plus, desenele sunt adaptate nu doar scopului de entertainment, ci celui de invatare. Astăzi, copii si părinti deopotriva pot gasi desene pe categorii de varsta si de interese.
In ciuda diversificarii optiunilor de activitati distractive pentru copii, desenele animate continua sa fie ideale (dar nu singurul mod) pentru a invata/sedimenta o limba straina. In plus, majoritatea se gasesc pe YouTube, Netflix sau canale asemanatoare. Si iata cateva exemple:
Engleza
- Peppa Pig – Un desen simplu, despre o familie de purcelusi. E potrivit pentru a invata engleza elementara, avand un ritm lent si repetitiv.
- Muzzy – O serie clasica de mare succes produsa de BBC in 1986 si retusata in 2013. A stat la baza cunostintelor de engleza pentru foarte multi mileniali. Contine multe referinte la cultura britanica.
- Dexter’s Laboratory – Una dintre cele mai adorate serii de desene animate despre un baietel-geniu care are un laborator de experimente ascuns in subsolul camerei lui. E un desen pentru scolarii care stiu deja putina engleza, avand o tematica la limita dintre sci-fi si fantezie. Cartoon Network inca difuzeaza episoadele sale.
- Phineas and Ferb – Tot un desen pentru cei care doresc sa-si imbunatateasca vocabularul in engleza. Seria e despre doi frati vitregi care isi petrec vara facand inventii spectaculoase.
- Doki Adventures – O animatie despre un catelus care calatoreste alaturi de niste prieteni si descopera lumea. Cei care se uita ar trebuie sa aiba ceva cunostinte de engleza.
- Adventure Time – Desi are o grafica mai ciudata, desenul spune o poveste despre prietenia dintre un baietel si cainele sau, si calatoria lor intr-un taram fantastic.
Spaniola
- Peppa Pig – Versiunea spaniola a popularului desen mentionat mai sus, despre familia de porcusori.
- Pocoyo – Un serial pentru prescolari despre un baietel care descopera lumea. Desi publicul tinta sunt copiii mai mici, e ideal pentru a capata bazele unui vocabular elementar in spaniola.
- Caillou – Un desen animat pentru elevii de gimnaziu care urmareste aventurile unui baietel in timp ce descopera lumea inconjuratoare pe masura ce creste.
- Simon – Un alt desen animat pentru copiii incepatori intr-ale spaniolei. Simon este un iepure care intampina diverse situatii de viata alaturi de familia lui si se dezvolta cu fiecare dintre ele.
Franceza
- Dora L’Exploratrice – Dora este o fetita care in fiecare episod din desen are o misiune bine stabilita. Elevii de gimnaziu o vor insoti cu entuziasm. Exista si o varianta englezeasca a deseneului. In cea franceza, Dora foloseste si cuvinte cunoscute din limba engleza.
- C’est quoi l’idée? – O serie de desene animate educative, scurte, ideale pentru copii care-si pun intrebari despre lume, in general. Hugo, personajul principal, explica elevilor, in franceza, de ce e bine sa mearga la scoala, de exemplu. Sau ce sunt animalele de companie.
- Il etait une fois… – Un desen animat pentru scolarii care deja au o baza de franceza si vor sa-si dezvolte vocabularul pe o anumita tema. Episoadele desenului au scop educativ si vorbesc despre teme de interes general precum microbii, planeta Pamant, viata, nasterea etc.
Germana
- Janoschs Traumstunde – Un desen animat popular in Germania, bazat pe o carte pentru copii. Fiecare episod spune o poveste independenta. Scolarii de gimnaziu au ce invata cu fiecare povestire.
- Die Ketchup-Vampire – Un desen pentru copiii mai mari, despre o familie de vampiri, descendenti din Dracula, insa cu un comportament bland: sunt amabili si nu suporta gustul sangelui.
- Ottifanten – Un desen in 13 episoade care spune, pe intelesul celor mici, povestea unei familii de elefanti. Episoade complete se pot gasi pe iTunes sau Amazon.
- Schnappi das kleine Krokodil – Un mini-episod despre micul crocodil Schnappi care explica viata in Egipt. Cantecul ii prinde de minune pe cei mici. Episodul a facut parte din seria de desene in germana “Die Sendung mit der Maus” unde Schnappi era un personaj recurent.